Tuesday, August 22, 2006

:: PERSIAN KEBAB ::

Kebab is a well known Persian meal, probably the favorite to many Persians and non-Persians. In Santa Cruz there are three friends who always have invited me and my family for kebab, and they really do it excellently. When Nuri, Nancy and Ruhiyyih were here, Mr. Pourahmari made some for us to enjoy… and this week I was invited by Mr. Hajari to have some kebab with the friends and my family. Mr. Vojdani is the third Kebab expert around here.

Basically you need good ground beef to prepare kebab (it could also be made of turkey or lamb, as we have already tried in the US) and each has its own way to prepare it, but basically needs some grated onions and spices. Iranians have a flat “sikh” where they mold the kebab, and here in Santa Cruz they have developed various grilling techniques, being Mr. Hajari’s a custom made grill that uses propane (he created it, actually).

Kebab is accompanied with rice or bread, and usually they also have onions, tomatoes, a cucumber & yogurt salad, and lots of fresh herbs, such as basil and mint. I love kebab!!

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Kabab es una comida persa muy famosa, siendo probablemente la favorita de muchos, sean o no persas. En Santa Cruz hay tres amigos persas quienes siempre me han invitado con mi familia a comer kabab, y lo preparan maravillosamente. Cuando Nuri, Nancy y Ruhiyyih estaban aquí, el Sr. Pourahmari hizo kabab para que lo disfrutaramos… esta semana estuve invitada por el Sr. Hajari a comer kabab con mi familia y amigos. El Sr. Vojdani es el tercero experto en la materia.

Básicamente se necesita una buena carne molida de vaca para hacer los kabab (también podría ser de pavo o cordero, como lo hemos comido en los EEUU) y cada cocinero tiene su propio estilo de preparación, generalmente mezclándolo con cebolla rallada y especias. Los iranís tienen un “sikh” donde amoldan el kabab y aquí en Santa Cruz han desarrollado varias técnicas para asarlo, la del Sr. Hajari es usando gas (él mismo inventó su parrilla).

El kabab se acompaña con arroz o pan y generalmente se come con cebollas, tomates, yogurt con pepino, y muchas hierbas frescas como el basílico y menta. A mí me fascina el kabab!!





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