Sunday, August 20, 2006

Guapurú

One of my wishes was to blog some native fruits and flowers from Bolivia, especially from Santa Cruz, because I have never seen them elsewhere and I always craved for some while away from home. Guapurú is a tree that belongs to the same family of guaba, guabirá, arrayán and saguinto (I haven't found English terms for the last three). Its cientific name is Myrciaria cauliflora, people from Chiquitos call ittaanumox and Pauserna natives call it ibapumi.

It is a native plant from Bolivia, naturally found in the department of Santa Cruz, growing in dry or semi-humid places, in the tropic areas, mostly in the provinces of Andrés Ibáñez, Florida, Chiquitos and Cordillera, although internationally it is also known in Brazil.

Guapurú is a little tree with lots of branches, with a smooth crust that peels eventually. Gernerally grows under the shade of larger trees and its fruits give you the impression to be glued to the stem because they grow mostly on the main trunk and the thicker branches. Initially they are purple, and become black when they are ripe.

The guapurú is used in our poetry and writing: guapurú eyes, for example, is widely used in the traditional songs, used to flatter a lady of beautiful eyes, since it is used when she has big, sparkling eyes, as well as intensely black in color.

Its fruit, the guapurú, belongs to the berries. It has a thin and smooth peel, and inside a white and juicy pulp that is bittersweet. Normally is consumed as fresh fruit, but also people prepare juice, marmalade, licor, home made vinager and others with it. Also, with the crust of the branches the natives make medicine for diarrea, and because of all these products, people in the rural areas plant them near their houses to have it handy.








El Guapurú, pertenece a la familia de las Mirtáceas al igual que el guayabo, el guabirá, el arrayán y el saguinto. Su nombre científico es Myrciaria cauliflora; los chiquitanos lo llaman taanumox y los pauserna ibapumi.

Es una planta nativa de Bolivia, su distribución natural corresponde al departamento de Santa Cruz, en áreas secas o subhúmedas y de baja altitud. Se encuentra en las provincias de Andrés Ibáñez, Florida, Chiquitos y Cordillera, aunque internacionalmente se la conoce también en Brasil.

El Guapurú es un pequeño arbolito densamente ramificado, de corteza lisa que se desprende. Crece generalmente bajo la sombra de árboles más grandes y sus frutos dan la impresión de estar pegados al tallo puesto que se concentran en el tronco principal y las ramas gruesas. Son morados al principio y negros al madurar.

El guapurú es utilizado en nuestra poesía y canciones: ojitos de guapurú, por ejemplo, es una expresión inmortalizada en canciones populares, constituyendo un halago empleado como sinónimo de ojos hermosos, cuando una mujer los tiene grandes, agraciados, vivaces e intensamente negros.

La fruta del guapurú corresponde a la clasificación de las bayas. Es de cáscara delgada y lisa, mientras que su pulpa es blanca y jugosa, de sabor agridulce. Se consume directamente como fruta fresca, pero también se preparan refrescos, mermeladas, licores, vinagre casero y otros. Además, la cáscara del tallo y del fruto es una eficaz medicina para la diarrea. Por todos estos usos, en áreas rurales se la cultiva cerca de las casas, para tenerlo siempre al alcance de la mano.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home